Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Hans Näslund minns – Vitalis Abrahamsson II

Konst och Kultur i Hörneåfors

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Hans Näslund minns – Vitalis Abrahamsson II

Hans Näslund är bekant för mången läsare av Becken-Webben. Det är tur att Hans och andra hör av sig till Redaktionen med intressant material. Skribenten själv har många projekt som inverkar menligt på artikelskrivandet. Hans Näslund hörde av sig med ett mail redan 2015-02-22, men startsträckan blev lång i skribentens dator. Hans ger uppskattande ord tillbaka till vår Redaktion - så här skrev han:

”Det var roligt att ni tog in min berättelse om Abrahamssons familj på er hemsida och gjorde det så väldigt bra. Stort Tack. Jag tar mig nu friheten att även sända er den dikt som jag en gång skrev om Vitalis och hans kreativitet.

Huvudpersonen i Hans Näslunds berättelse heter Vitalis Abrahamsson, med bakgrund i Hörnefors, som vi fått läsa om tidigare. Av just den senare anledningen kallar vi dagens artikel för "Vitalis Abrahamsson II". Hans Närslund kopplar även ihop sin berättelse med det här om ”svagdricka” och den dryck som nyligt avhandlats på Becken-Webben om Berghems Bryggeri i Umeå.

Becken-Webben är en så kallad bya-hemsida, men med avart i ett osedvanligt brett panorama där det ena ämnet efter det andra kopplas ihop till ett annars osammanhängande gytter. Hans Näslund förstår poängen med denna avart genom att lyckas beröra biodling i Vitalis Abrahamssons liv och leverne.

Gunnar Engström, 2015-03-15

Hans Näslunds berättelse om Vitalis Abrahamsson

Vitalis var en verklig mångsysslare, förutom målning, åkeri, och entreprenadverksamhet, så var han ombud för Umeå ångbryggeri några år under 40 talet, som försäljare av läsk, pilsner och svagdricka. Lagret för dryckerna hade man i källaren i huset där man bodde. En drickaback på den tiden rymde 50 flaskor, och dom langades in genom källarfönstret.

Man hade en 3 hjulig cykel med lastflak för att köra ut dryckerna till kunderna. En kall vinterkväll före jul 1945 så möter jag Lars-Erik där han kom på sin trehjuling, han talade om att några flaskor hade frusit sönder när han var på väg till kunderna.

Vitalis sålde även försäkringar åt Liv-Oden och sak-försäkringar Mälaren. Hobby-biodlare var han också. Man gjorde dom flesta reparationerna på bilarna själva. All gengasved högg man och torkade i målarverkstaden under krigsåren. Björkveden kapades i 5 cm breda skivor, som sedan höggs i små kuber utan näver, och torkades. För att se om veden var tillräckligt torr, så spottade man på den ena änden. Sedan så blåste man i den andra, om saliven bildade blåsor så var veden användbar.

Vi grann-barn hade tillåtelse att sitta i verkstaden och hugga, och jag själv var ute för en olycka. Jag högg bort 5 mm på min vänstra tumme. Jag hade tur för det kunde ha gått riktigt illa. I övrigt så var det farfar Lars Viktor som högg den mesta veden. För en resa med turbilen upp till Hörnsjö tur och retur så behövdes det 5 säckar ved.

Vi ungdomar hade ett öknamn på Vitalis. När vi på lördagskväll samlades på Julles Kondis för att åka ut till Rundvik eller något annat dansställe, och behövde beställa en taxi, så sa vi. ”Vi ringer en Vitte”.

Hälsningar, Hans Näslund, mail 2015-02-22

Bussen i Hörnefors

Bild 1. Denna bild på en buss i höjd med Andersssons Järn och Sport känns lämplig i sammanhanget. Notera gengasaggregatet. Den är visad tidigare på Becken-Webben. Bussen står just i vägkorsningen mellan en ny och en gammal ”E4”, med andra ord två gamla kustvägar. Den nya var Riks-13 som kom från Norrbyn och löpte genom det nya Hörnefors centrum (nedströms Hörneån) och fortsatte uppströms vattendraget till det gamla centrum kallat ”Bruket”. Där anslöt den med den gamla kustvägen från 1600-talet, från Långed via Ängersjö och Becken by. Bussen går mot Umeå, via Bruket och bron vid den gamla träkyrkan. Läs även en tidigare artikel om "genomfartsvägar i Hörnefors". Läs också sonen Kurt Anderssons notis om sin faders Järnhandel i Hörnefors, och även Hans Näslunds dikt på samma tema.

I nästa artikel får vi läsa dikten om ”Vitte”. Läs även den tidigare dikten om "Lingrävaren", där Vitalis Abrahamssons grävmaskin står på kant. Vitalis Abrahamsson har uppenbart gjort stort intryck på Hans Näslund, och Becken-Webben är tacksam för detta och för Hans berättelse.

Gunnar Engström, 2015-03-15

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se